VIJF GENERATIES SLAGERS
Robbert en Mike zijn al de vijfde generatie van Bührs slagers, hieraan kan je zien dat het een echt familiebedrijf is.
Ook Brandon, de jongste broer van Robbert en Mike werkt ook voor Slagerij Bührs.
Slagerij Bührs onderscheidt zich door hoge kwaliteit vlees van zelf geselecteerde boeren te verkopen en door altijd klaar te staan voor de klanten.
De liefde voor het slagersvak proef je terug in de heerlijke producten van Slagerij Bührs.

Ons Rundvlees
Michel en zijn zoons Robbert en Mike halen hun vlees al een tijdje bij dezelfde boer. Zijn naam is John de Groot en zijn samen met zijn vrouw heeft hij een boerderij in het plaatsje Wouwse Plantage in de gemeente Roosendaal. De Brabander kalft het hele jaar door ongeveer 70 koeien af. Wat maakt John een bijzondere boer? En waarom kopen de slagers van Bührs hun rundvlees nou juist bij John? Lees verder om erachter te komen.
Voor John is het erg belangrijk dat zijn koeien op een zo natuurlijk mogelijke manier geboren en grootgebracht worden. De moederkoeien worden natuurlijk gedekt door stieren en zo lang mogelijk in de wei gelaten. De kalveren worden ook lang bij hun moeder gelaten. John oogst ook zelf maisvelden om deze te kunnen voeren aan zijn koeien.
Ook wordt er geen preventieve antibiotica toegevoegd, en/of groeibevorderaars.
Dit maakt het vlees dan ook Biologisch
Een ander punt voor de boer is dat zijn koeien op een zo prettige manier leven en tot hun einde komen. Om hiervoor te zorgen gaat John met zijn eigen veewagen naar het slachthuis om zijn dieren persoonlijk weg te brengen. Deze ligt dan ook op korte afstand van zijn boerderij.
Hij zorgt er hierbij voor dat de dieren zo min mogelijk stress ervaren. Dit is goed voor de smaak van het vlees maar het is vooral goed voor de koeien zelf. Na het slachten brengt hij het vlees naar de verschillende slagers.
Wederzijds vertrouwen tussen de klanten en hem is onmisbaar voor John. Hij wil fantastische kwaliteit leveren en dat de slagers hiervan op aan kunnen. Dit lijkt ook het geval te zijn aangezien alle slagers aan wie hij rundvlees verkoopt al een langere tijd vaste klant bij hem zijn.
John heeft geen ambities om uit te breiden tot massaproductie omdat hij vindt dat de liefde en persoonlijkheid die hij in zijn werk steekt essentieel zijn en dat wil hij niet kwijtraken. Dit is ook een van de redenen waarom slagerij Bührs zijn vlees bij John koopt.


Het Duroc varken: een ras apart
IN ÉÉN OOGOPSLAG TE HERKENNEN
Met zijn rode vacht en hangende oren onderscheidt het Duroc varken zich van zijn soortgenoten. Toch zijn niet alle Duroc varkens rood: ze gaan van licht goudachtig geel tot diepdonker mahoniebruin. Toch blijft dit een kleurenpalet dat je bij andere varkenssoorten niet vindt. En dat maakt ze op zijn minst bijzonder!
EEN INTRIGERENDE VOORGESCHIEDENIS
Waar komt het Duroc varken vandaan? Over deze vraag circuleren verschillende theorieën. De ene bron vertelt dat het varkensras uit Afrika stamt en via de slavenhandel in Amerika belandde. Een andere theorie beweert dat Columbus het ras van Amerika naar Nova Scotia transporteerde. Wat we zeker weten, is dat onze Duroc varkens afstammen van de Red Durocs uit New York en de Jersey Reds uit New Jersey. Een aannemelijk verhaal waar je geen rode oortjes van krijgt …
EEN BEROEMD RAS DAT DE WERELD VEROVERT
In de 19de eeuw maakte het Duroc varken al furore: op de Wereldtentoonstelling van 1893 werd een heuse Duroc show georganiseerd die erg veel bijval kende. Het betekende het begin van een succesverhaal. Sindsdien bleef de populariteit van het ras wereldwijd stijgen.
DUROC D’OLIVES: EEN UITGEKIENDE KRUISING
De uitstekende kwaliteit van het Duroc d’Olives vlees dat je bij de slager vindt, is te danken aan de combinatie van twee karakterdieren. We kruisen een witte landraszeug die gekend is voor haar prima vleeskwaliteit met een bruinrode Duroc beer. Duroc varkens hebben meer intramusculair vet en donkerder, malser vlees met extra smaak. Het resultaat is een lichtbruinrode kruising die voor heerlijk, mals en sappig vlees zorgt.
De voeding
Je bent wat je eet. En dat geldt niet alleen voor ons, mensen. Ook bij varkens bepaalt voeding de gezondheid van lijf en leden. Samen met specialisten van de universiteit van Gent hebben we de samenstelling van het voer voor onze varkens na grondige studie ontwikkeld. We hebben ons hiervoor gebaseerd op 3 pijlers:
1. DE SMAAK EN DE MALSHEID VAN HET VLEES.
Onze beslissing om olijfolie te kiezen als vetbron in het voeder, heeft een specifieke reden. Olijfolie verbetert de smaak van het vlees en maakt het nog malser. Door ons voederprogramma start de aanmaak van vetten op het ideale moment tijdens de ontwikkeling van de dieren.
2. JOUW GEZONDHEID:
Je weet dat de gezonde keuken het gebruik van olijfolie aanmoedigt. Olijfolie bevat weinig verzadigde vetten die schadelijk zijn voor onze gezondheid, en veel mono-onverzadigde vetzuren. Doordat onze varkens deze olie met hun voeder innemen, krijgen we in het varkensvet een gelijkaardige vetzuursamenstelling. Een goede zaak om hart- en vaatziekten te vermijden.
3. EEN VASTE FORMULE:
De samenstelling van ons varkensvoer is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De basis is een mix van pure granen (tarwe, gerst, mais), vezels en eiwitten. Aan deze mengeling voegen we olijfolie als vetbron toe. Door deze vaste formule te respecteren, kunnen we de constante kwaliteit van ons malse varkensvlees garanderen.


DE SCHARRELHOEN
Bourgondisch scharrelhoen heeft zich toegelegd op het op diervriendelijke wijze kleinschalig en ambachtelijk houden van scharrelpluimvee in de stallen. Bourgondische scharrelhoen heeft voor u een ouderwets lekkere scharrelhoender gefokt welk met een speciaal soort voer, rijk aan kruiden & granen, grootgebracht wordt in ons eigen land. Tijdens zijn vrije leven blinkt hij uit in vitaliteit omdat hij ook buiten zijn kostje naar believen bij elkaar scharrelt. De overheerlijke smaak herinnert u aan vroeger tijden.
Hoe leven de Bourgondische scharrelhoenders?
De kuikens komen uit het ei en krijgen direct een verwarmd plaatsje in een stal voorzien van stro. In tegenstelling tot de moderne houderij, groeien onze kuikens op in hun eigen tempo. Als de kuikens groter worden, kunnen ze zelf buiten hun kostje opscharrelen. Het voer dat de scharrelhoen krijgt wordt speciaal gemaakt van ten minste 70% granen en is zonder toevoegingen van groeibevorderaars of antibiotica.
Waar leeft de Bourgondische Scharrelhoen?
Op de Veluwe staan kleinschalige stallen met buitenuitloop in de weilanden. Elke morgen worden er buiten granen uitgestrooid om de scharrelhoenders in de weide te laten scharrelen.
In tegenstelling tot andere Scharrelkippen(1 ster) heeft onze Scharrelhoen een vrije uitloop naar buiten(2 ster)


Dry-aged
Wat betekent eigenlijk dry-aged?
In Nederland eten we rundvlees vaak te vers. Voor de echte smaakbeleving moet vlees – net zoals dat vroeger gebruikelijk was – enkele weken rijpen, bij voorkeur in het been. Dit rijpen gebeurde vroeger bij de boer in de schuur, maar tegenwoordig kunnen we dat doen in een speciale koelcel. En dit wordt dry-ageing genoemd.
Wat is er zo bijzonder aan de koelcel?
In de dry-aging cel, wordt de luchtvochtigheid (85%), luchtcirculatie en temperatuur (tussen 0°C en 4°C) voortdurend streng gecontroleerd. Tijdens het rijpen in de cel – een proces dat minimaal 21 dagen duurt – verdampt het vocht in het vlees tot wel dertig procent en de natuurlijke enzymen breken het spierweefsel af. Er is sprake van langzame besterving. Hierdoor krijgt het vlees een zeer malse structuur en intense smaak.
Wat gebeurt er na het rijpen?
Het vlees dat na het dry-ageing proces uit de cel komt, is nog niet meteen klaar voor consumptie. Het vlees voelt hard en droog aan en ziet er aan de buitenkant zwart uit. Deze natuurlijke zwarte korst beschermt het vlees tijdens het rijpen tegen indrogen en bacterievorming. Wij snijden het droge, zwarte gedeelte eraf zodat het er ‘schoon’ uitziet en halen het vlees van het been. Na dit proces is het vlees lekker voor consumptie. Wanneer je het vlees doorsnijdt is het van binnen
helder rood en boterzacht.
Hoe bereid ik dry aged vlees?
Belangrijk: dry-aged vlees mag nooit op hoge temperatuur worden gegaard. Het vlees is gerijpt, en heeft dus een deel van zijn vocht verloren. Als de temperatuur te hoog is ‘slaat’ het vlees ‘door’ en wordt het taai. Je mag het wel even dichtschroeien, maar laat het vervolgens heel zachtjes rosé worden. Perfect!

Wild en Gevogelte van Bührs
Een echte, ambachtelijke poelier voor wild en gevogelte is lastig te vinden. Bij Slagerij Bührs staan specialisme en productkennis zeer hoog in het vaandel, en dat proeft u terug in onze producten: Eerlijk vlees. Als onbetwiste specialist op het gebied van wild en gevogelte bieden wij een uitgebreid assortiment. In diverse categorieën vindt u een gedeelte van ons productaanbod, ook kunnen wij op aanvraag diverse uitsnijdingen en wensen naleven.

